2 czerwca 2013 na małej wulkanicznej wysepce Salina (Messina), należącej do Archipelagu wysp Liparyjskich położonych na północ od Sycylii, odbędzie się tradycyjne już święto kwitnących kaparów - Festa del Cappero in Fiore
Czy wiecie, że część jadalna kaparów to nierozwinięte pączki kwiatowe? Mniej znane owoce kaparów, zwane tutaj cucunci, także można spożywać i konserwować w oliwie z oliwek, w occie, lub w soli morskiej.
Kapary używa się do aromatyzowania potraw, min. ryb, mięsa i makaronów.
Podczas festynu na głównym placu S.Onofrio a Pollara wolontariusze będą przyrządzać wiele tradycyjnych dań i przysmaków z kaparem w roli głównej! W programie przewidziano także dużo dobrej muzyki.
Salina, podobnie jak Pantelleria, słynie z uprawy kaparów, których zbiory zaczynają się zwykle pod koniec maja.
Na poniższym filmie: uprawa, ręczne zbiory, i konserwowanie kaparów na Sycylii:
To fantastyczne brać udział w takiej fieście!
OdpowiedzUsuńSycylijskie kapary są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń