Włoskie sery o zdecydowanym, bardzo intensywnym (śmierdzącym) zapachu i silnym smaku, to wyzwanie dla odważnych, chociaż nowych amatorów wciąż przybywa...
TALEGGIO z Lombardii
ser łagodny bardzo tłusty
fot.alimentipedia.it |
RICOTTA FORTE (forte, czyli "mocna") z Apulii i Bazylikaty
ser kremowy do smarowania, pikantny, konserwowany w słoikach
fot.saporideisassi.it |
GORGONZOLA z Lombardii i Piemontu
ser łagodny lub pikantny
ser łagodny lub pikantny
fot.winecountry.it |
FURMAI MARCET (formaggio marcio - ser "zepsuty"/"zgniły") z Piemontu
ser lekko pikantny
PUZZONE DI MOENA (puzzone, czyli "śmierdziuch") z Trentino- Alto Adige
ser łagodny, gorzkawy, może być lekko pikantny
BRUSS (bruss, czyli "palący") z Piemontu i Ligurii
ser do smarowania, bardzo pikantny, tradycyjnie poczas wyrobu dodaje się grappę, a w łagodniejszej wersji białe wino.
Jakie jeszcze inne śmierdzące sery znacie z Włoch? Kto z was miał odwagę spróbować, a może i polubić?
ser lekko pikantny
fot.guffantiformaggi.com |
ser łagodny, gorzkawy, może być lekko pikantny
fot.agraria.org |
BRUSS (bruss, czyli "palący") z Piemontu i Ligurii
ser do smarowania, bardzo pikantny, tradycyjnie poczas wyrobu dodaje się grappę, a w łagodniejszej wersji białe wino.
fot.onestipiaceri.com |
Jakie jeszcze inne śmierdzące sery znacie z Włoch? Kto z was miał odwagę spróbować, a może i polubić?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz