Cibo di strada; bocconi da passeggio - czyli jedzenie na ulicy, importowana moda gastronomiczna street food i fast food ostatnio podbija także włoski rynek.
Panzerotto z Mediolanu |
W Mediolanie od 30 maja do 1 czerwca trwa pierwszy European Street Food Truck Festival na terenie Fabbrica del Vapore (zona Monumentale).
Z tej okazji do Mediolanu przybyły sklepiki/bary fast food na czterech kółkach z całych Włoch i innych krajów Europy oferujące ciekawe i smakowite przekąski.
Jeśli macie na myśli tylko hod-dogi czy kebaby, to się miło rozczarujecie, można będzie skosztować np. mediolańskie panzerotti (bułeczki z mozzarellą, pomidorem lub innym farszem), arancini (smażone stożki lub kule z ryżu faszerowane mozzarellą lub ragù), panino col lampredotto z Florencji (bułki z wołowymi żołądkami), pizze, piadine, olive all'ascolana (oliwki faszerowane, obtaczane w bułce i smażone), a na deser oczywiście tradycyjne lody przewożone w wózkach....
Arancini z Katanii |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz