4 lutego 2012

Najlepsza gorąca czekolada we Włoszech

Na mróz i śnieg nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej czekolady. Dla takiego deseru warto wybrać się  nawet do Turynu (Piemonte), do Pizy (Toskania), lub choćby do Forlì (Romagna). To właśnie tam znajdziecie specjalne mieszanki kakao do przyrządzania prawdziwie niebiańskiej gorącej czekolady.

Aż trzy włoskie receptury otrzymały nagrodę Bronze Award 2011 w kategorii „Najlepsza gorąca czekolada” na prestiżowym konkursie międzynarodowym “Chocolates Awards” zorganizowanym przez Academy of Chocolate w Londynie:

- Preparato Naturale Solubile al Cacao" z   La Bottega di via Lagrange - Guido Gobino w Turynie
 - "Miscela per cioccolata in tazza" z Cioccolateria  Artigianale Gardini -  L’Artigiano w Forlì
-  Amedei  z Pizy


Czekolada na Walentynki 

Podobno czekolada to słodki narkotyk, poprawia nastrój i od wieków traktowana jest jako afrodyzjak, ponieważ zawiera aromatyczną fenyloetyloaminę, która wywołuje uczucie zakochania...

A jak najprościej przygotować  wikwintną czekoladę na gorąco w domu? Oto propozycja Benedetty Parodi z popularnego programu Cotto e mangiato:

Składniki
4-5 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
500ml mleka doprowadzonego do wrzenia


dodatki:
nutella do posmarowania filiżanki
 drobno posiekane orzeszki laskowe
bita śmietana
cynamon

Sposób przyrządzania na filmiku: link

Ale czy na pewno czekolada wystarcza już dziewczynom we Włoszech? Bo jeszcze w latach 60-tych Mina śpiewała: Non voglio più la cioccolata /.../ ho voglia d'essere baciata! (nie chcę już czekolady,/.../ chcę być całowana!)




P.S. napiszcie jakie są wasze niezawodne sposoby na wspaniałą czekoladę na gorąco!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz