18 października 2015

Jak rozpoznać dobre caffè espresso

W każdym włoskim barze serwuje się tradycyjne espresso, ale czy naprawdę wszędzie umieją dobrze przyrządzić aromatyczny, o kremowej konsystencji napój?



Hmmm... warto posłuchać ekspertów, którzy pokażą jak rozpoznać doskonałą kawę espresso, a jeśli takiej nie dostaniemy, to lepiej poszukać lepszego baru.



Zwracajmy więc uwagę na wygląd (jednolity jak śmietana, bez "oczek"), zapach (gama przyjemnych zapachów), kolor (orzecha laskowego wpadający w czerwień, ale bez odcienia szarości), konsystencję (kremową, jednolitą), smak (bez cukru powinien być tylko odrobinę gorzkawy)..., i wreszcie na filiżankę po wypiciu kawy, po której powinien pozostać ślad pianki na dnie i ściankach naczynia.
I uwaga, ekspert radzi, aby wypić kieliszek wody przed smakowaniem espresso, a nie po jego konsumpcji.




I jeszcze kilka profesjonalnych rad na filmiku: link

A zainteresowanych odsyłam do lektury: "Degustazione del caffè" autorstwa Franco i Marco Bazzara.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz