16 grudnia 2011

Jak Toni piekł ciasto dla ukochanej, czyli legenda o włoskim Panettone

Słynny mediolański Panettone to król włoskich wypieków podawanych  na Boże Narodzenie.


Według legendy świąteczna babka powstała dopiero w XIXw, i, jak to zwykle bywa, przez przypadek... 
Pewien piekarz z Mediolanu, Toni, zakochał się bez pamięci w dziewczynie ze wsi, Lucii.
Lucia wybierała się co dzień do miasta sprzedawać jaja, a Toni wyczekiwał na nią co ranka z niecierpliwością i utęsknieniem, ale oprócz wymownych spojrzeń i westchnień, nijak nie potrafił jej wyznać swoich uczuć.


Wreszcie Toni znalazł sposób jak wyrazić swoją wielką miłość do Lucii, i to najlepiej jak tylko potrafił. Postanowił upiec dla niej specjalną słodką babkę, jakiej nikt jeszcze nie upiekł. Do ciasta dodał jaja, masło (z czystej śmietany) i kandyzowane owoce, ale  wyrabiając je był tak pochłonięty myślami o swej ukochanej, że włożył o wiele więcej drożdży niż był powinien. Babka urosła nadzwyczaj wysoka wywołując zdziwienie wszystkich w okolicy. A kiedy Toni nieco wstydliwie wręczył Lucii swój  "nieudany" pandolce (słodki wypiek), ciasto zrobiło na niej ogromne wrażenie. Baba była nie tylko wyjątkowo „potężna” a zarazem pulchna, ale również pachniała jak jakiś rajski przysmak.  Wtedy to właśnie Toni, widząc szczęśliwą Lucię, przemógł się i poprosił ją o rękę.
Para żyła długo i szczęśliwie a do tego bogato, bo, tzw. pan di Toni (wypiek Toni’ego), czyli dzisiejszy Panettone, stał się odtąd świątecznym bestsellerem i symbolem Bożego Narodzenia na włoskich stołach w całym kraju.

Jak każda legenda, również ta opowieść ma kilka wersji,  na przykład, że ukochaną Toni’ego była niejaka Adalgisa, albo że Toni był piekarzem na dworze samego Ludovico Sforza w XVw.

Inna opowieść przytoczona przez pisarza Pietro Verri, tłumaczy nazwę panettone jako pane di tono, czyli "wielki wypiek", który serwowano już na stołach w XIIIw.

A inni jeszcze przypisują zasługę wynalezienia panettone pewnemu włoskiemu szlachcicowi Ughetto Atellani.

Obecnie na rynku włoskim można znaleźć dziesiątki różnych  rodzajów włoskiej babki świątecznej: np. w polewie czekoladowej, kawowej, z dodatkiem niezliczonych kremów, z owocami, daktylami, orzechami, itd.  Ceny wahają się w granicach 19 euro za kilo, chociaż w niektórych cukierniach babka może kosztować nawet ponad 30 euro za kg.


26-27 listopada odbyly się w Rzymie czwarte targi Fiera Nazionale del Panettone e Pandoro. Na tę okazję przygotowano dla gości i uczestników 50-kilogramowy panettone. 


Tradycyjny Panettone można  także upiec  w warunkach domowych: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz