23 maja 2014

Rafanata, czyli włoski omlet z chrzanem

Rafano, czyli chrzan we Włoszech, to dosyć nietypowa i rzadko używana w kuchni roślina, czasami nazywana tartufo dei poveri - trufla biednych.

Na południu Włoch, w regionie Bazylikaty, jednym z tradycyjnych potraw jest właśnie rafanata, czyli rodzaj omletu zapiekanego w piecu lub na ruszcie.


fot.lucaniainedita.it

Tradycyjną rafanatę najlepiej spróbować podczas festynu sagra di rafanata,  organizowanego w lutym, w dzień "tłustego wtorku" (martedì grasso)Marsico Nuovo (Potenza).

Składniki rafanaty są proste:
jaja
chrzan świeży tarty
owczy ser tarty (pecorino)
pieprz

W niektórych przepisach dodaje się kawałki lokalnej kiełbasy, lub kawałki suchego chleba.

Popatrzcie jak przygotować taki omlet z chrzanem: 

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję przepis, to ciekawe zestawienie jaj, chrzanu i sera pecorino, dla mnie to ciekawostka kulinarna. Lubimy chrzan więc rafanata ma szansę wejść na stałe do naszego domowego menu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz jak się udała twoja rafanata :) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń