14 czerwca 2012

Makaron z owocami po włosku


Włoski przepis na lato? Może makaron z owocami?
Wbrew pozorom we Włoszech też można znaleźć takie przepisy i to wcale nie na deser.





W Lari, małym toskańskim miasteczku, gdzie tradycyjnie od lat odbywają się ludowe festyny czereśni link powstał dość nietypowy przepis: makaron z sosem czereśniowym/wiśniowym.



Penne con ragù di ciliegie
Składniki dla 4 osób:

400gr. czereśni/wiśni bez pestek (najlepiej z gatunku marchiane)
250gr. sosu pomidorowego (passata)
320gr. makaronu penne
50gr. majeranku w liściach
100gr. tartego sera owczego pecorino
Oliwa z oliwek extravergine
1 biała cebula
Sól i pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryczka chilli

Przyrumienić lekko cebulkę i chilli na odrobinie oliwy, dodać owoce i chwilę podsmażać, dodać połowę listków majeranku, i dusić przez 10 minut. Następnie dodać sos pomidorowy, sól (pieprz) do smaku. Gotować jeszcze przez 10 minut i odstawić.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do owocowego ragù. Podgotować chwilę razem mieszając. Posypać obficie tartym serem, dodać resztę majeranku i polać odrobiną oliwy.

(przepis: Osteria Il Castello Lari; źródło: Corriere della Sera, 2/06/2012)

4 komentarze:

  1. Jakoś mnie nie przekonuje? Próbowałaś?
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie:) ale to ciekawe zestawienie...

    OdpowiedzUsuń
  3. W zeszlym roku bylam w Lari, przepiekne to swieto czeresni!! Mniam!

    OdpowiedzUsuń