15 grudnia 2012

Kucharz- antykryzysowy zawód we Włoszech

fot.gruppoatlantic.com

Według sondaży portalu ilgustofascuola.it aż 2 włoskich nastolatków na 10 marzy o zrobieniu kariery jako kucharz, a 70% nastolatków ogląda programy kulinarne w telewizji. Na eliminacje próbne do Masterchef Italia przybyło aż 8 tys. talentów.

Pomimo wysokiego bezrobocia, jak podaje portal agencji zatrudnienia MioJob, w 2012 r. było nieobsadzonych 35tys. miejsc pracy w sektorze restauracyjnym i turystycznym (brakuje głównie kucharzy i kelnerów).


Z danych włoskiego Ministerstwa Pracy wynika, że z roku na rok stale wzrasta zatrudnienie szefów kuchni, głównie w regionie Veneto (gdzie ich zatrudnienie wzrosło trzykrotnie w stosunku do zeszłego roku), oraz w regionie Lazio (zatrudnienie kucharzy wzrosło prawie podwójnie), i wreszcie w Lombardii.

We Włoszech miesięczna pensja szefa kuchni executive chef wynosi nawet 7 tys. euro, starszy kucharz secondo chef zarabia do 4 tys. euro, ale zwykły kucharz na początku zarabia tylko 900euro netto.
(ciekawostki z prasy: lettera43.it, 13/12/2012)

1 komentarz:

  1. Włochy mi się kojarzą tylko i wyłącznie z makaronem.. I równocześnie z regionalną kuchnią :)

    OdpowiedzUsuń