12 listopada 2015

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - jak kupować

Ostatnio prokuratura z Turynu wszczęła proces przeciwko siedmiu producentom oliwy z oliwek, którzy sprzedawali zwykłą oliwę z oliwek jako oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (extravergine) zarabiając na tej różnicy ogromne pieniądze.

Niestety nie tylko cudzoziemcy nabierają się na oszustwa producentów. Włosi, mimo długowiecznych tradycji, także padają ofiarami takim przekrętom. Włoskie stowarzyszenie konsumentów Altroconsumo podaje kilka ważnych wskazówek na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.



Kolor

- może mieć zabarwienie od złotego aż po zielony w zależności od rodzaju użytych oliwek

Etykietka

- musi być zadeklarowane pochodzenie oliwek 

Butelka

- lepiej wybierać butelki ciemne. W ciemnych butelkach oliwa z oliwek lepiej się konserwuje, tym bardziej niefiltrowana.

Opis smaku

- wiele firm różnie opisuje smak oliwy z oliwek, np. delicato czy gentile (delikatny), ewentualnie classico (klasyczny). Natomiast jedyne dopuszczalne według prawa określenia smaku to: amaro (gorzki), dolce (słodki), equilibrato (wyrównany), fruttato (owocowy) i piccante (pikantny)

Inne cechy charakterystyczne mogą rozpoznać już tylko znawcy i eksperci w laboratoriach.




Popatrzmy jeszcze jak degustować oliwę z oliwek:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz