2 maja 2013

Włoskie sery dla odważnych

Włoskie sery o zdecydowanym, bardzo intensywnym (śmierdzącym) zapachu i silnym smaku, to wyzwanie dla odważnych, chociaż nowych amatorów wciąż przybywa...

TALEGGIO z Lombardii
ser łagodny bardzo tłusty 

fot.alimentipedia.it

RICOTTA FORTE (forte, czyli "mocna") z Apulii i Bazylikaty 
ser kremowy do smarowania, pikantny, konserwowany w słoikach

fot.saporideisassi.it
GORGONZOLA z Lombardii i Piemontu
ser łagodny lub pikantny

fot.winecountry.it

FURMAI MARCET (formaggio marcio - ser "zepsuty"/"zgniły") z Piemontu
ser lekko pikantny


fot.guffantiformaggi.com
PUZZONE DI MOENA (puzzone, czyli "śmierdziuch") z Trentino- Alto Adige
ser łagodny, gorzkawy, może być lekko pikantny 


fot.agraria.org

BRUSS (bruss, czyli "palący") z Piemontu i Ligurii
ser do smarowania, bardzo pikantny, tradycyjnie poczas wyrobu dodaje się grappę, a w łagodniejszej wersji białe wino.

fot.onestipiaceri.com

 Jakie jeszcze inne śmierdzące sery znacie z Włoch?  Kto z was miał odwagę spróbować, a może i polubić?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza