31 maja 2013

Święto kwitnących kaparów na Sycylii

2 czerwca 2013 na małej wulkanicznej wysepce Salina (Messina), należącej do Archipelagu wysp Liparyjskich położonych na północ od Sycylii, odbędzie się tradycyjne już święto kwitnących kaparów - Festa del Cappero in Fiore 

Czy wiecie, że część jadalna kaparów to nierozwinięte pączki kwiatowe? Mniej znane owoce kaparów, zwane tutaj cucunci, także można spożywać i konserwować w oliwie z oliwek, w occie, lub w soli morskiej.





Kapary używa się do aromatyzowania potraw, min. ryb, mięsa i makaronów. 
Podczas festynu na głównym placu S.Onofrio a Pollara wolontariusze będą przyrządzać wiele tradycyjnych dań i przysmaków z kaparem w roli głównej! W programie przewidziano także dużo dobrej muzyki.

Salina, podobnie jak Pantelleria, słynie z uprawy kaparów, których zbiory zaczynają się zwykle pod koniec maja. 

Na poniższym filmie: uprawa, ręczne zbiory, i konserwowanie  kaparów na Sycylii:

2 komentarze:

  1. To fantastyczne brać udział w takiej fieście!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sycylijskie kapary są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń