19 września 2014

Kilka pomysłów na niezwykłą pizzę

Podobno pasjonatów pizzy można podzielić na dwie kategorie: purystów i eksperymentatorów.

Największe pole do popisu mają oczywiście eksperymentatorzy, bo w internecie ukazało się już chyba rekordowo dużo przepisów na niezwykłe pizze, tj. z niezwykłymi składnikami.

fot.aromadicasa.blogspot.com

I tak na przykład na stronie 2night.it można wyczytać najnowsze tendencje przyrządzania pizzy w rzymskich lokalach. Pomijając ekstremalne zestawienia, takie jak pizza z ananasem czy z nutellą, gdzieniegdzie można spróbować całkiem ciekawe propozycje:


- pizza Cacio e Pepe, prosta ale jakże apetyczna, zapiekana z serem cacio i podawana z odpowiednią dozą pieprzu.

- pizza Puzzetta z odpowiednią porcją "pachnącego" sera gorgonzola, plastrami szynki wędzonej (speck),  i cykorią sałatową czerwoną (radicchio). 


- pizza z figami i szynką parmeńską



Ale najciekawsze chyba menu przygotowała Pizzeria Gatta Magiona, gdzie wprowadzono prawdziwy kalendarz pizzy. Co miesiąc serwowana jest inna: 


z truflami w styczniu, 
z brokułami w lutym,
z karczochami w marcu, 
ze szparagami w kwietniu, 
z mieszanką jadalnych kwiatów w maju, 
z solonym dorszem (baccalà) w czerwcu, 
z rukolą i pikantną pastą rybną (sardella calabrese),w lipcu 
pizza caprese z pomidorkami i mozzarellą z mleka bawolego w sierpniu, 
z borowikami we wrześniu, 
z serem taleggio, kasztanami, prawdziwkami i kroplą soku z jagód w październiku, 
z łodyżkami cykorii (catalogna), czosnkiem i rybkami anchoix w listopadzie, 
i wreszcie,  świątecznie, z węgorzem wędzonym, serem owczym i miętą rzymską w grudniu...

To która pizza was najbardziej inspiruje?




4 komentarze:

  1. O jejku! Jakie pyszności, oczywiście kocham pizzę :) Normalnie, w mojej pizzy mu być salami, oliwki, papryka oraz cebula i dużo ciągnącego się sera :D Ale wszystkie inne też wyglądają kusząco :) szczególnie;nie ta Puzzetta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię pizzę Margheritę - z pomidorami, mozzarellą, bazylią i oliwą. Często piekę pizzę w domu i wtedy eksperymentuję z dodatkami. Ostatnio zrobiłam pizzę z gruszką, kozim serem, orzeszkami pinii. Była pyszna, przepis u mnie na blogu, dla eksperymentatorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z gruszką? fantastyczne, muszę kiedyś taki przepis wypróbować!

      Usuń
  3. Ta wrześniowa pizza z borowikami jest dla mnie inspiracją.

    OdpowiedzUsuń