9 maja 2015

Mystery-Chef Noir - konkurs na przepis kuchni kryminalnej

W Urbino (Marche) już po raz drugi zorganizowano niezwykły konkurs kulinarny, który już w zeszłym roku cieszył się ogromnym powodzeniem. Inicjatorami tego ewentu są Associazione Urbinoir, Associazione “La caccia al Teshorror i Università di Urbino.

Konkurs łączy literaturę kryminalną z pasją kulinarną. To prawdziwe wyzwanie dla blogerów kulinarnych, amatorów wyszukanej kuchni, i książek "z dreszczykiem".



Konkurenci mają przygotować danie, o którym mowa w opowiadaniu, powieści, filmie, itp.  o tematyce kryminalnej. 


Konkurs jest otwarty dla wszystkich i jest bezpłatny. Można brać udział drużynowo (max. 5 osób) lub indywidualnie. Uczestnicy wysyłają 2 zdjęcia przygotowanych dań, dodają przepis, nazwisko autora i  tytuł dzieła (filmu, książki...), w którym danie jest przygotowane, oraz krótkie wyjaśnienie, dlaczego ta patrawa jest kluczowa lub ma powiązania ze śledztwem prowadzonym przez postacie literackie lub filmowe. Tak przygotowane zgłoszenia należy wysłać do 15 sierpnia 2015r. Więcej informacji na stronie: link

Pięciu finalistów weźmie udział w uroczystej kolacji, podczas której wyłoni się zwycięzca konkursu. wyniki będą opublikowane na stronie Urbinoir.

Przypomnijmy, że w edycji 2014r. wygrała potrawa: Tagliolini alla Nero Wolfe w wykonaniu Franceschi Secci.

.

2 komentarze:

  1. A nie - Włosi też mogą? Bo kusi...
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy punkt regulaminu mówi: "konkurs jest otwarty dla wszystkich", nie ma żadnych ograniczeń...

      Usuń