9 stycznia 2014

Sycylijskie czekoladki z winem podbijają rynek

Czekoladki z sycylijskim winem Nero d’Avola, to przypadkowy pomysł dwojga przyjaciół z Gela (Caltanisetta).
31-letnia Rosa Scudera, prawniczka, amatorka sycylijskiego wina, postanowiła otworzyć małą pracownię cukierniczą przy pomocy 50-letniego Agostino Nuzzi, doświadczonego cukiernika. Podstawym założeniem było wyprodukowanie oryginalnych czekoladek, które promowałyby sycylijskie wino.

Po roku dobierania odpowiednich składników powstały właśnie DivineDelizie - DiDì ("boskie delicje"), które zawierają 66% extra gorzkiej czekolady z nadzieniem wypełnionym doskonałym winem Nero d’Avola z przejrzałych winogron. Przy czym czekoladki nie zawierają ani mąki ani mleka, czy innych tłuszczy.

Wkrótce powstały następne eksperymentalne czekoladki ze sławnym winem Marsala i Zibibbo
A teraz producenci marzą już o podboju międzynarodowych rynków cukierniczych ...
Kto się skusi?

5 komentarzy:

  1. Takie dwa w jednym.
    Za te pyszności odwdzięczam się buziakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jak bym chciała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Były czekoladki z likierem czy wódką, mogą być i z winem. Tylko które lepsze wytrawne czy słodkie do czekolady - gorzkiej czy mlecznej? Pomysł ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń