11 października 2013

Muzeum dla smakoszy chleba na Sardynii

Sardynia ma bardzo bogatą tradycję kulinarną, nic dziwnego, że to właśnie tutaj powstało nietypowe Museo del Pane Rituale w Borore (Nuoro) - Muzeum chleba wypiekanego od święta, z okazji najróżniejszych uroczystości.


Od najdawniejszych czasów pieczywo było formowane w precyzyjne wzory i figurki, tak aby symbolizowały główne elementy świąt, np. krzyż z kolcami wypiekany na Wielkanoc, czy korony dla nowożeńców na weselnych stołach, lub też formy o pięciu "kolcach" na stypy.  Niektóre wyroby są wykonane tak po mistrzowsku, że aż żal by było je skonsumować...


fot.sardegnaagricoltura.it


Muzeum nie tylko prezentuje tradycyjne wypieki z Sardynii, ale również organizuje kursy i warsztaty dydaktyczne wyrobu świątecznego pieczywa pod okiem wykwalifikowanych piekarzy, a także oferuje sprzedaż własnych, niespotykanych już  na rynku, produktów piekarniczych.

Info: museodelpanerituale.it

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz