Sardynia ma bardzo bogatą tradycję kulinarną, nic dziwnego, że to właśnie tutaj powstało nietypowe Museo del Pane Rituale w Borore (Nuoro) - Muzeum chleba wypiekanego od święta, z okazji najróżniejszych uroczystości.
Od najdawniejszych czasów pieczywo było formowane w precyzyjne wzory i figurki, tak aby symbolizowały główne elementy świąt, np. krzyż z kolcami wypiekany na Wielkanoc, czy korony dla nowożeńców na weselnych stołach, lub też formy o pięciu "kolcach" na stypy. Niektóre wyroby są wykonane tak po mistrzowsku, że aż żal by było je skonsumować...
fot.sardegnaagricoltura.it |
Muzeum nie tylko prezentuje tradycyjne wypieki z Sardynii, ale również organizuje kursy i warsztaty dydaktyczne wyrobu świątecznego pieczywa pod okiem wykwalifikowanych piekarzy, a także oferuje sprzedaż własnych, niespotykanych już na rynku, produktów piekarniczych.
Info: museodelpanerituale.it
Info: museodelpanerituale.it
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz